![](https://drsoukou.gr/wp-content/uploads/2022/08/Fitness-1-2021-12-20T180755.159-768x470.webp)
Πότε θεωρείται φυσιολογική η περίοδος;
Η έμμηνος ρύση, η περίοδος της γυναίκας, έρχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε 22-35 ημέρες, μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 8 μέρες και ξεκινά κάποια στιγμή κατά την εφηβεία μεταξύ 10 εώς 18 ετών, με μέσο όρο τα 12 έτη.
Τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου, αποβάλλεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και το χρώμα των εκκρίσεων είναι κόκκινο. Τις επόμενες μέρες, καθώς οι εκκρίσεις μειώνονται, το χρώμα τους μπορεί να είναι ρόζ, καφέ ή μαύρο. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα αποβάλλει κατά μέσο όρο 30 με 72 ml αίματος σε κάθε περίοδο.
Η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της έμμηνου ρύσεως είναι, για κάθε γυναίκα, μια πολύτιμη γνώση για το ίδιο της το σώμα και τις λειτουργίες του, ενώ καθίσταται ζήτημα κεντρικής σημασίας για θέματα που σχετίζονται με τον γυναικολογικό έλεγχο, τη γονιμότητα, την αντισύλληψη και την εγκυμοσύνη.
Τί είναι οι διαταραχές περιόδου;
Οι διαταραχές της περιόδου είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα αναζητά τη βοήθεια του γυναικολόγου. Ως διαταραχές περιόδου ορίζουμε χαρακτηριστικά της περιόδου όπως:
- Μεσοκυκλική αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο
- Συχνότητα κάτω των 20 ημερών ή άνω των 35 ημερών
- Διάρκεια πάνω από 7 ημέρες
- Διάρκεια και η συχνότητα αλλάζει συνεχώς
- Έκκριση μεγάλων ποσοτήτων αίματος κατά τη διάρκεια της
- Μη έναρξη της μέχρι και τα 18 έτη
- Υπερβολικό πόνο κατά τη διάρκεια της
- Έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που μπορεί περιλαμβάνει απότομες αλλαγές στη διάθεση, μυικό ή αρθρικό πόνο, πονοκεφάλους, κοιλιακό πρήξιμο, κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνίες, κόπωση και ακμή
Πιθανά αίτια διαταραχών περιόδου
- Εγκυμοσύνη
- Εφηβεία
- Εμμηνόπαυση
- Ορμονοθεραπεία
- Απότομη και μεγάλη αλλαγή στο σωματικό βάρος
- Υπερκόπωση ή υπερβολική άθληση
- Άγχος και στρες
- Γυναικολογικές παθήσεις όπως:
- Ενδομητρίωση
- Ινομυώματα μήτρας
- Κύστη ωοθήκης ή πολυκυστικές ωοθήκες
- Πολύποδας μήτρας
- Άλλες παθήσεις όπως:
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Παθήσεις θυρεοειδούς
Αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου
Οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχές περιόδου σπάνια χρειάζονται θεραπεία, καθώς προέρχονται από παροδικά γεγονότα και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ο ιατρός να συστήσει η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ιδίως της παύσης εξαντλητικών διαιτών ή την έναρξη διατροφικού προγράμματος, της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ και διακοπής του καπνίσματος και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης. Επιπλέον, συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρό και ο επανέλεγχος της κατάστασης της υγείας μετά από μερικούς μήνες και συστηματικά στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου.
Η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών των διαταραχών περιόδου είναι σε κάθε γυναίκα που βιώνει τις βιώνει για πάνω από 3 μήνες. Κατά την κλινική εξέταση, ο ιατρός θα συνυπολογίσει όλους τους ιατρικούς και εξωτερικούς παράγοντες, ώστε να συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονολογικές αιματολογικές εξετάσεις, τέστ εγκυμοσύνης, κολποσκόπηση, γυναικολογικό υπερηχογράφημα ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ιστολογικές εξετάσεις (βιοψία) της μήτρας και του ενδομητρίου, για να αποκλεισθεί η παρουσία προκαρκινικών αλλοιώσεων.